embio

Miért EM BIO és nem valamilyen más mikrobiológiai készítmény?

 

Miben jobb az EM BIO mint a hasonló mikrobiológiai készítmények?

A hazánkban jelenleg forgalmazott baktériumtrágyák közül az EM BIO rendelkezik a legnagyobb fajgazdagsággal; több mint 20 baktériumfajt tartalmazó, komplex készítmény, amely fajgazdagságának és a benne található baktériumfajoknak köszönhetően igen „stabil”, UV sugárzásra kevéssé érzékeny és eltarthatósága is igen hosszú (+5-25 C° között sötét helyen, fénytől elzárva 6 hónap!). Az EM BIO további előnye más hasonló, forgalomban kapható, szárbontásra is alkalmas mikrobiológiai termékekkel szemben, hogy a benne található gomba- és baktériumfajok között olyanok is szerepelnek (Coniothyrium minitans, Streptomyces griseoviridis), amelyek a biológiai növényvédelemben is hatékonyan alkalmazhatóak – első sorban különböző gombás eredetű megbetegedések, fuzárium és szklerotínia, stb. kialakulásának megelőzésében -, és az esetlegesen fellépő fertőzések elterjedésének visszaszorításában és kezelésében is. Az EM BIO így kiválóan alkalmas a tarlómaradványokon található áttelelő, fertőző mikroorganizmusok elszaporodásának megakadályozásán túl az állományban történő hatékony biológiai növényvédelemre is, a fentebb említett betegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt.

Miért van szükség több mint 20 baktériumfajra, ha más készítmények használata során akár 4 fajjal is érnek el jó eredményeket?

Minél több baktériumfajt tartalmaz egy baktériumtrágya, annál összetettebb módon képes helyreállítani a talaj eredeti baktériumflóráját. A több mint 20 fajból nem feltétlenül jut mind egyformán szerephez, sőt meglehet, hogy bizonyos fajokra egyáltalán nem lesz szükség az adott talajon, mivel nem kedvezőek számára a körülmények az érintett talajtípuson, így nem tud kellő hatást kifejteni és akár teljesen el is tűnik a talajból. Ez azonban nem okoz problémát, mivel a fajgazdagság következtében minden talajtípuson maradnak olyan baktériumfajok, amelyek az adott talajon hatékonyan végzik el a talaj eredeti mikroflórájának helyreállítását és megfelelően serkentik a talajéletet, így rendszeres alkalmazás esetén tápanyagokban gazdagabb és jobb szerkezetű lesz az EM BIO-val kezelt talaj. Ezen túl a nagyobb fajszám másik fontos szerepe, hogy ebben a komplex készítményben vannak olyan baktériumfajok is, amelyeknek az elsődleges szerepe nem közvetlenül a talajélet élénkítése, hanem az, hogy a többi – a készítményben meglévő – baktérium számára kedvező életfeltételeket biztosítsanak kezdetben olyan talajokon is, ahol egyébként nem vagy csak sokkal kevésbé lennének életképesek és hatékonyak. Ezek az úgynevezett pionír fajok később teljesen eltűnnek és csak az adott talajra jellemző egészséges baktériumflóra marad meg és szaporodik fel a kellő mértékben.

Nem okoz-e hátrányt az, hogy az összcsíraszám nem több ennél a készítménynél, mint mondjuk egy 4-10 baktériumfajt tartalmazó készítménynél (hiszen utóbbi az adott baktériumokat sokkal nagyobb egyedszámban képviseli), illetve az, hogy egyes fajok közvetlenül nem végeznek pl. szárbontást, stb.?

Mivel komplex, egymást segítő és egymást helyettesíteni képes baktériumfajok lettek speciálisan összeválogatva, több évtizedes kísérletezés során, így elmondható, hogy azok a fajok, amelyek végül szerephez jutnak, gyorsan fel tudnak szaporodni és tökéletesen ellátják feladatukat. Ellenben ha a kis fajgazdagságú készítményekből egy-két, vagy esetleg több faj nem találja meg az adott talajtípuson a megfelelő életfeltételeit, ugyanúgy elpusztul, hiába volt eredetileg nagyobb egyedszámban jelen, így könnyen előfordulhat, hogy a készítmény hatékonysága nem lesz kielégítő. Az EM BIO hatékonyságát azonban fajgazdagságának köszönhetően a talaj pH különösebben nem befolyásolja.

Alkalmazhatom-e az EM BIO-t ha az adott talaj savanyú, anélkül, hogy jobban elsavanyítaná azt?

Az EM BIO savanyú talajok mikrobiális életének javítására is felhasználható, akár önmagában is. Minden szárbontásra alkalmas baktériumtrágyáról elmondható azonban, hogy rendszeres használata esetén a savanyú talajokon időnként ajánlott Meliorit, illetve egyéb zeolit vagy bentonit tartalmú pufferhatású ásványi kőpor kijuttatása is, a hosszú távú kedvező hatások fenntartása érdekében. Ezek az ásványianyag trágyák minden talajtípuson alkalmazhatóak, tehát a mészkőporral ellentétben bázikus (meszes) talajokon is! További előnyük – azon túl, hogy stabilizálják a talaj ph-ját -, hogy bizonyítottan jó hatással vannak a talajban élő természetes mikrobaflórára. A talajban élő baktériumok számára kiváló életteret, a termesztett növényeknek pedig mikroelem pótlást biztosítanak, amivel sok hiánybetegség megelőzhető.

Kifejezetten homokos talajon is eredményesen használhatom az EM BIO-t?

Igen, azonban a homoktalajok kezelése minden esetben eltér némileg a kötöttebb talajokétól. Ezek a talajok jóval kevesebb humuszt tartalmaznak, és vízháztartásuk is lényegesen rosszabb, mint a jobb minőségű talajoké. A homoktalajok EM BIO-val történő kezelésénél minden esetben oda kell figyelni, hogy az EM BIO kijuttatásával egy időben megfelelő mennyiségű szervesanyag kerüljön a talajba bedolgozásra a várt eredmények elérése érdekében. Erre kiválóan alkalmas lehet a szervestrágya és a zöldtrágya egyaránt. Ezen kívül – bár felhasználása nem szükségszerű – a homoktalajokon is előnyös lehet a Meliorit vagy más zeolit vagy bentonit tartalmú ásványi kőpor kijuttatása, a már korábban is említett, természetes talajéletre kifejtett jótékony hatása miatt. Ezen agyagásványok hatása a – kötöttebb talajokénál mikrobákban egyébként is szegényebb – homoktalajokon különösen kedvező, mivel jelentősen növeli a talajban élő természetes mikrobaflóra életterét azáltal, hogy javítja a talaj kolloid szerkezetét és vízháztartását.

Ha az EM egy önfenntartó rendszer, akkor miért kell mégis rendszeresen alkalmazni az EM BIO-t?

A kérdés összetett, a műtrágyák használata, a talajélet rombolása több évtizedre tekint vissza, így a megoldás sem megy egyik napról a másikra. Aki azt állítja, hogy olyan szert kínál, ami egy csapásra sok évtized káros hatásait képes helyrehozni, valótlant állít. Ezen túl az intenzív szántóföldi növénytermesztés – az ugaroltatás elmaradása, a növényvédő szerek szükségszerű használata, és a talajmunkálatok rendszeres alkalmazása – mind károsan befolyásolják a talajban élő természetes mikroorganizmusok életfeltételeit, és hosszú távon a mikrobák fajgazdagságának és egyedszámának csökkenéséhez vezetnek. Ezek a tényezők teljesen nem iktathatók ki, így „mesterségesen” szükséges támogatni a természetes folyamatokat baktériumtrágyákkal, a megfelelő termésátlagok fenntartása erdekében. Elmondható azonban, hogy rendszeres kezelés esetén a kijuttatandó dózisok – a talajélet generálódásával arányosan – csökkenthetők, a kedvező hatások csökkenése nélkül. Mindezeken túl az EM BIO-val kezelt állomány ellenállóbb és egészségesebb lesz, így hosszú távon a növényvédőszer és műtrágya igény csökkenéséből adódóan a költségek többszörösen is megtérülnek, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az eddigi tapasztalatok szerint az EM BIO használatával nem csak a termésátlagok növekedése, de a termelt termények beltartalmi értékei is javuló tendenciát mutatnak. Mindez az egészséges mikrobiális talajéletnek, a könnyebben megmunkálható, jobb talajszerkezetű talajnak és az így kialakított egészségesebb környezetnek tudható be. Az EM BIO nem csodaszer, hanem egy komplex rendszer, vagy úgy is mondhatnánk „rend szer”, hiszen képes hatékonyan rendbe hozni, kezelni sok évtized káros emberi beavatkozásának negatív hatásait.

Hogy lehetséges, hogy ennyire fajgazdag az EM BIO? Hogy lehet, hogy kevésbé érzékeny az EM BIO az UV-ra?

Az EM BIO-ban található mikroorganizmusok speciálisan úgy lettek kiválasztva több évtizedes tudományos kísérletek figyelembevételével, hogy olyan baktérium- és gomba fajok legyenek összeválogatva, amelyek egymás szaporodását nem gátolják, sőt egyes fajok kifejezetten azzal a céllal kerültek bele, hogy szimbiózist alkotva a többi fajjal egymás számára kedvezőbb körülményeket teremtsenek. Ez ad magyarázatot a készítmény faj gazdagságára és a mikroorganizmusokra negatívan ható környezeti hatásokkal -mint pl. az UV sugárzás- szembeni kisebb érzékenységre is.